Огласна табла

  1. Почетна
  2.  » 
  3. Огласна табла
  4.  » Бесплатна ужина за 41 ђака

На адресу ОШ „Георги Стојков Раковски“ свакодневно стиже бесплатна ужина за 41 ђака, а слично би ускоро могло бити организовано и за основце из ОШ „Иво Андрић“.

У питању су дјеца из вишечланих, али и породица којима је потребан одређен вид подршке.

Директор ОШ „Георги Стојков Раковски“ Ивана Лјубојевић је објаснила да је ова подршка ђацима обезбијеђена уз помоћ људи добре воље јер, како је навела, школа нема буџет за ове намијене.

– Школа нема социјалног радника, који би имао увид, који ученици се можда налазе у незавидном положају. Како би знали о којим ученицима треба мало више повести рачуна, школа је направила социјалну карту. Тако знамо којим ученицима треба подршка, када се на примјер организују екскурзије, излети и слично, или ако се налазе у ситуацији која захтјева одређен вид помоћи – рекла је Лјубојевићева и додала да је та социјална карта школе показала да је одређеним ученицима потребна подршка.

Како би је добили, Лјубојевићева објашњава да је потражила помоћ познаника и пријатеља. Одазвао се, како каже, Срђан Рајчевић, министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво.

– Он је организовао и обезбиједио да 41 ученик у нашој школи сваки дан добије бесплатну ужину. У питању су ученици из социјално угрожених породица, затим породица који се налазе у одређеној врсти потребе, али и дјеца из вишечланих породица. Школа нажалост има минимални буџет, у којем нема новца за ту намијену. Ја бих најрадије преусмјерила новац који имамо за потребе тог типа, али то је немогуће- казала је Лјубојевић.

Додала је да је овај систем подршке у функцији од ове седмице, те да школа свако јутро добија ужину за те ученике.

Трагом ових информација контактирали смо и министра Рајчевића, који је након кратког убјеђивања пристао да објасни своју улогу у овом пројекту.

Казао је да се овдје одазвао не као функционер него као човјек и Бањалучанин, који живи у овом насељу, а у жељи да помогне овим ђацима и њиховим породицама.

-То је мој лични допринос, да се помогне ђацима из социјално угрожених породица – казао је Рајчевић и додао да то не би било могуће, без помоћи друштвено одговорних компанија.

– У послу којим се бавим имам контакте са људима који су успјешни привредници, а један од њих је и Саша Тривић, директор компаније „Крајина клас“. У договору са њим смо обезбиједили око 40 бесплатних оброка, дневно за ђаке из социјално угрожених породица из ОШ „Георги Стојков Раковски“. Договор је да дјеца до краја школске године добијају ужину па ћемо видјети за даље- рекао је Рајчевић и захвалио се на пруженој подршци Тривићу и компанији „Крајина клас“.

Нагласио је да се није стало само на овој школи, већ да је на добром путу да се исто обезбиједи и за ђаке ОШ „Иво Андрић“.

– Надам се да ће ова иницијатива имати позитиван одјек и да ће се и друге компаније укључити у ову акцију. Настојаћу да разговарам са другим успјешним привредницима, који би могли на овај начин исказати вид друштвене одговорности. Мислим да сви ми требамо бити људи и помоћи онолико колико можемо комшијама, пријатељима и другим суграђанима –закључио је Рајчевић.

Директор ОШ „Георги Стојков Раковски“ Ивана Лјубојевић каже да и у другим основним школама у Бањалуци има дјеце којима је сигурно потребан овај вид подршке. -Не би било лоше, када би се слична пракса увела и у другим образовним установама. Наша школа је добар пример, како се сличан систем може организовати и у другим школама, ако се сви укључимо – казала је Лјубојевић.

Преузето са: https://srpskainfo.com/besplatna-uzina-za-41-daka-rajcevic-uz-pomoc-privrednika-pruzio-podrsku-osnovcima-iz-socijalno-ugrozenih-porodica/

Изабери по датуму

јун 2024.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930