Огласна табла

  1. Почетна
  2.  » 
  3. Огласна табла
  4.  » „ЧАРОБНА ИНТЕРКУЛТУРАЛНА МРЕЖА ПРИЈАТЕЉСТВА“

МОДУЛ 5-Калеидоскоп врлина

Шеснаест ученика наше школе са својом наставницом Слађаном Поповић и ове године учествује у међународном пројекту –Чаробној интеркултуралној мрежи пријатељства.

Пројекат  је основан 2018.године, подијељен је у 7 модула, док су до сада имплементирана четири, а у току је  пети модул.

1.модул-Језици свијета, учествовало је око 10 000 ученика и 380 наставника  из 400  школа из 32 земље;

2.модул-Религије и културе народа свијета, учествовало је око 18 000 ученика и 750 наставника из 580 школа из 16 земаља;

3.модул-Разбијање стереотипа и предрасуда, учествовало је око 24 000 ученика и 1300 наставника из 980 школа из 47 земаља;

4.модул-Дигитални  изазов током пандемије, учествовало је око 13 000 ученика и 330 наставника из 371 школе  из 9 земаља.

У 5.модулу  под називом Калеидоскоп врлина желимо да подигнемо свијест  о томе да су данас у фокусу људске мане, да су медијски натписи о људским манама далеко видљивији и да је веома ријетко у жижу  јавности ставити било коју људску врлину, као што су  доброта, поштење, љубав, искреност

Циљна група су дјеца узраста од 5 до 18 година и њихови учитељи из цијелог свијета.

Главни циљ пројекта је  оснаживање ученика и наставника у сфери  интеркултуралности  кроз глобално умрежавање, наглашавање  вршњачког  учења  о другим народима , њиховим земљама  и културама  те, на тај начин, постизање  четвртог циља седамнаест развојних циљева УН-а.

Кроз први  пројектни задатак  Радозналост  наши ученици су путем    скренути пажњу на радозналост као врлину. На особину коју сви посједујемо! Она постоји с разлогом.

Треба да будемо радознали, да истражујемо, да стичемо нова искуства! То је здрава радозналост, али морамо да пазимо ….да врлина не пријеђе у ману!

У понедјељак, 10.10.2022.године имали смо дивно дружење ученика „ Прва основна школа „ Доњи Вакуф и ОШ „ Георги Стојков Раковски“ и њихових менторки Вернеса Манов и Слађана Поповић.

Вече је протекло у пријатној атмосфери. Разговарали смо о свему…школи, пројекту, врлинама, радозналости…

Други задатак-Самопоуздање

Шта је то самопоуздање? Како се стиче? Зашто је у животу важно самопоуздање? То су нека питања на која смо покушали одговорити током рада на овом задатку.

Ученици су износили примјере спортиста, глумаца али и људи  из свог окружења који су, захваљујући вјери у себе  постигли оно што су жељели!

https://georgistojkovrakovski.org/wp-content/uploads/2022/10/Samopouzdanje1.pdf

Трећи задатак – Одговорност

Овај 3.задатак смо почели разговором-Шта је одговорност? Дијелили смо озбилње али и шаљиве одговоре, нпр.када друг из одјељења обећа да ће завршитит неке задатке а то не учини….Шта се деси ако не извршавамо своје обавезе?

Разговарали смо о идеји који научник је, својим открићима, задужио свијет….Издвојили су Николу Теслу!

Истраживали су, снимали, обавили интервју са наставником физике..Увидјели су колико је учинио за опште добро, не гледајући личну корист!

Захваљујемо се наставнику физике Бранку Ступару и наставници информатике Јадранки Кос, на техничкој подршци.

Четврти задатак -Оригиналност

Разговарали смо о томе шта значи бити свој, бити јединствен. Уочили смо да у већини случајева доста нас ради оно други раде и тако губимо оно наше право ја. Али, имамо обавезу према себи и друштву бити оригинални…
На овом задатку смо сарађивали са Основном школом “ Светозар Марковић “ из Краљева. Новим другарима смо припремили поклоне, уз одговарајућу пјесму правили смо звијезде водиље које су нас водиле …а звијезде смо правили од глине, сушили и имена писали….

Пети задатак-Упорност
Разговарали смо о упорности…О врлини која нам је неопходна како бисмо остварили постављене циљеве. Поменули смо и још нешто јако важно, а то је да вјерујемо да ћемо заиста остварити оно што смо замислили.
Као примјер упорности ученици су издвојили Марију Кири.

https://georgistojkovrakovski.org/wp-content/uploads/2022/10/Upornost.pdf

Шести задатак-Повјерење

Током рада на 6.задатку разговарали смо о повјерењу….Повјерење – Велика ријеч и још веће значење! То је нешто што дајемо другима…камен темељац сваке везе, сваког пријатељства, јер се без повјерења не може развијати.

Седми задатак-Одлучност

Током рада на 7.задатку разговарали смо колико је важно бити одлучан, истрајан у нечему…Да ли је то увијек лако? Знамо да није….Али, велики људи имају ту способност доношења правих одлука.

Направили смо историјски зид, на којем смо издвојили неке значајне историјске личности које су захваљујући својој одлучности оставиле траг у историји овог краја.

Осми задатак – Сналажљивост

У свакој животној ситуацији сналажљивост нам је преко потребна. Кроз разговор дошли смо до закључка како сналажљивост у неким ситуацијама може бити и од животне важности.
Ми смо се упутили на путовање у будућност и по повратку јавићемо како смо се снашли у неким ситуацијама…😊

Девети задатак – Креативност

Креативност је када ни из чега направиш нешто своје, посебно и будеш поносан на то! Ми смо постигли баш то….поносни смо на свој рад, на нов начин рада и приступ другима, на нова дружења!

Изабери по датуму

јун 2024.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930