Огласна табла

  1. Почетна
  2.  » 
  3. Ваннаставне активности
  4.  » Стручна посјета ученика ПМФ-у

СТРУЧНА ПОСЈЕТА УЧЕНИКА ДЕВЕТИХ РАЗРЕДА ПРИРОДНО-МАТЕМАТИЧКОМ ФАКУЛТЕТУ УНИВЕРЗИТЕТА У БАЊАЛУЦИ

1.марта ученици деветих разреда су били у посјети Природно математичком факултету у пратњи наставница биологије Марине Јарић, Татјане Бореновић и наставнице хемије Илијане Колар. Том приликом су видјели и обишли следеће:

1. ДИО- УВОД

Ученици су присуствовали кратком уводном предавању о важности хемије, о њеној укључености у све животне навике, процесе живих организама. Добили су информације о темама и областима којима се један хемичар може бавити, о важности укључености хемичара у различитим индустијама као и праћењу квалитета животне средине.

2. ДИО- БЕЗБЈЕДНОСТ У ХЕМИЈСКОЈ ЛАБОРАТОРИЈИ

Кроз двадесетоминутну презентацију ученицима је приказана важност придржавања основних правила приликом рада у хемијској лабораторији.

3. ДИО- ОДСЈЕК ЗА БИОЛОГИЈУ- БИОЛОШКА ЛАБОРАТОРИЈА

У биолошкој лабораторији ученици су вршили микроскопирање трајних зоолошких препарата, препознавали змије отровнице, видјели биолошке збирке, обишли акваријум, тераријум.

4. ДИО- ОБИЛАЗАК ЛАБОРАТОРИЈА И ПРОСТОРИЈА ЗНАЧАЈНИХ ЗА ИЗВОЂЕЊЕ ХЕМИЈСКИХ ЕКСПЕРИМЕНАТА, КАО И ПРИПРЕМАЊЕ НАУЧНИХ РАДОВА

Ученици су видјели хемијску лабораторију, лабораторију за терминалну припрему узорака, лабораторију за инструменталне анализе, лабораторију за синтезе и лабораторију за минерале.

5. ДИО- ХЕМИЈА МИНЕРАЛА

Видјели су збирку минерала чија су налазишта на територији Босне и Херцеговине. Учествовали су у калсификацији неколико минерала на основу њихове растворљивости у хлороводоничној киселини.

6. ДИО- АЛКАЛИМЕТРИЈА- ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА ВЈЕЖБА

Волуметријском методом одређивали су концентрацију хлороводоничне киселине титрацијом са стандардним раствором натријум хидроксида, те добијене резултате су употријебили за израчунавање. На овај начин  усвојили су вјештине руковања лабораторијским посуђем, на првом мјесту посуђем које се користи за одмјеравање запремине течности.

Домаћини су нас угостили и позвали да дођемо поново.

Хвала много за труд и издвојено вријеме професорима и асистентима Природно-математичког факултета одсјека за хемију и биологију!

Изабери по датуму

јун 2024.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930