Огласна табла

  1. Почетна
  2.  » 
  3. Огласна табла
  4.  » Светосавска академија

НИЧЕГ НЕМА БЕЗ ПОЧЕТКА

Свечаног  јануарског дана 27.1.2023. године у  свим школама Републике Српске  одјекивало је једно име – име Светог Саве. Сви ми данас трагамо за духовном везом која спаја прошлост и садашњост; отварамо врата историје наше културе и темеља нашег школства.

Савиндан је за  ученике свечани тренутак, јер ми, који идемо путевима Светог Саве,  дужни смо да се боримо за све оно што нам је оставио: вјеру, књигу, школу, културу, храмове и духовност. Дјелу Светог Саве дугујемо много, зато му се изнова враћамо јер учећи из прошлости градимо темеље будућности.

О радости и поносу који  данас осјећамо говорила је  директорица школе, госпођа Ивана Љубојевић.

И ове године ученици су се такмичили у лијепом писању, ћирилицом. Ауторима најљепших ћириличних рукописа додијељене су симболичне награде.

Традиционално, најуспјешнијем ученику школе се додјељује Светосавска награда. Ове године је Јаков Зрнић ученик 8/1 освојио Светосавску награду јер се својим радом, залагањем и учешћем на многим такмичењима посебно истакао у досадашњем школовању. Све нас је обрадовао извођењем композиције на клавиру јер, између осталог, одлично свира клавир.

Колико је и какво срце Светосавља показао је у својој пјесми бањалучки пјесник Вид Вукелић.  Пјесму је рецитовала ученица Кристина Чучак.

Ничег нема без почетка, истина је то коју сви знамо. На почетку наше културне историје стоји Свети Сава. Кроз историју смо имали среће да, иако бројно мали народ, изњедримо много великих умова. Један од њих је патријарх Павле чијих мисли смо се присјетили.

Многи наши пјесници писали су о Светом Сави. Растков одлазак у манастир сликовито је овјековјечен у стиховима Војислава Илића, а  Велики хор школе извео је пјесму  Ко удара тако позно.

Наша народна књижевност баштини бројне легенде о Светом Сави. Оне су важан дио наше традиције, а истовремено печат времена и средине у којима су поникле. Кроз свијет народних легенди о Светом Сави провели су нас наши глумци игроказом Савиним стазама.

Пјесму Десанке Максимовић Савин монолог рецитовале су  ученице 7. разредa Јована, Ана и Миња.

Како се у нашој школи његује и развија литерарно стваралаштво  чули смо   из радова ученица Јане Бркић и Ане Ђукић. Прочитале су нам своје литерарне радове настале на тему Свети Сава у нама.

Као мото наше данашње свечаности изабрали смо пјесму Ничег нема без  почетка. Пјесму су извеле ученице 9.разреда  предвођене Доретејом Сладојевић.

Свим ученицима школе честитали смо школску славу и пожељели да духу светосавске традиције наставе успјешно школовање и његују најљепше људске  врлине,  које нам је завјештао Свети Сава.

Светосавски програм завршен је наступом нашег малог фолклора који се представио  народном музичком игром Дивна, Дивна и Заврзламе.

Изабери по датуму

јун 2024.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930